Hoe onderhoud ik een donzen dekbed?

Hoe onderhoud ik een donzen dekbed?

Hoe onderhoud ik een donzen dekbed?

Dons is een heerlijk zacht en luchtig materiaal. Onder een donzen dekbed slaap je dan ook iedere nacht lekker comfortabel. In vrijwel elk seizoen van het jaar biedt het materiaal je vele voordelen. Maar hoe onderhoud je nu eigenlijk een donzen dekbed? En ben je benieuwd naar allerlei handige tips? Lees dan snel verder, want in dit blog praten we jou bij!

Hoe onderhoud ik een donzen dekbed?

Bij normaal gebruik is regelmatig opschudden en luchten al genoeg om je donzen dekbed fris en luchtig te houden. Wil je het toch graag wassen? Lees dan eerst het waslabel goed door, omdat het zelf wassen van een donzen dekbed in eerste instantie niet wordt aangeraden.

Een donzen dekbed is vaak te groot voor een reguliere wasmachine en wasdroger, we raden daarom sterk aan om een dekbed van dons te reinigen bij een stomerij of wasserette. Een eenpersoons dekbed zou qua formaat passen, maar bij grotere afmetingen kun je het dekbed beter naar een professionele wasserette brengen. Bij normaal gebruik hoef je dit slechts eens per vier of vijf jaar te doen. Houd je het alsnog liever dicht bij huis? Volg dan onderstaande stappen nadat je het waslabel goed hebt gelezen:

  • Controleer of je wasmachine en wasdroger voldoende laadruimte hebben. Dit is erg belangrijk, want een te kleine wastrommel spoelt het wasmiddel niet goed uit
  • Was je donzen dekbed op een temperatuur tussen de 30 en 60 graden Celsius (check het waslabel voor de juiste temperatuur)
  • Kies voor een fijn-, wol- of donswasprogramma
  • Gebruik een fijnwasmiddel om beschadiging van het dons te voorkomen (1/3 van de normale dosering)
  • Gebruik geen wasverzachter
  • Laat de wasmachine goed naspoelen om het dekbed te ontdoen van wasmiddelresten
  • Stop je donzen dekbed na het wassen altijd in de droger op lage temperatuur. Drogen aan de buitenlucht is zeer slecht voor de kwaliteit van dons en veertjes

Een donzen dekbed; praktische informatie

Een donzen dekbed is gevuld met eenden- en/of ganzendons, vaak in combinatie met veertjes. Je kunt jezelf een dons vlokje voorstellen als een klein pluizig bolletje. Het heeft wel iets weg van een sneeuwvlok. Middenin het dons zit een veertje dat het pluis bij elkaar houdt. Een dekbed mag een donzen dekbed genoemd worden wanneer deze gevuld is met minimaal zestig procent dons en maximaal veertig procent veertjes.

Dankzij de donzen vulling zorgt het dekbed voor goede warmte-isolatie en voelt het bovendien heerlijk zacht aan om onder te slapen. Goed om te weten: alle Silvana dekbedden zijn voorzien van de volgende keurmerken: Downpass, Downafresh, Nomite en Oeko-tex. Stuk voor stuk belangrijke certificeringen die onder andere garanderen dat het dons goed gereinigd is, niet afkomstig is van levende pluk en de volledige productie traceerbaar is.

De keuze: cassette of carré

De productie van een donzen dekbed vergt de nodige kunde. Nadat het verworven dons diep gereinigd en gedroogd is wordt het dons gescheiden van de veertjes. Vervolgens kan een dekbed op twee manieren gevuld worden: in cassette of carré vorm. Een zogenaamd cassette dekbed is opgedeeld in vakken met opstaande schotjes. Per vak wordt het dekbed gevuld met dons. Deze manier zorgt voor een uitstekende verdeling.

Een carré dekbed wordt eerst gevuld met dons en vervolgens worden de vakken er dubbel ingestikt. De verdeling van dons is hierin grotendeels gelijk, maar minder nauwkeurig dan een cassette dekbed. Een carré dekbed is prijstechnisch gezien voordeliger.

Een donzen dekbed opschudden

Het onderhouden van een donzen dekbed is vrij eenvoudig. Om het heerlijk zacht, fris en luchtig te houden hoef je het enkel dagelijks even op te schudden. En door het raam even te openen krijgt het dons ook de nodige frisse lucht. Het dekbed opschudden doe je vanaf de zijkant, in het geval van Silvana dekbedden er is aan de ‘goede zijde’ een label aangebracht. Vermijd opschudden vanaf het voeteneind, omdat anders de kans bestaat dat het dons verschuift. Door zijwaarts op te schudden verdeel je het dons optimaal en krijg je geen vakken met weinig of geen dons. Verder is het normaal dat er soms wat veertjes uit de tijk ontsnappen. Vooral in het geval van een carré gestikt dekbed is het heel gebruikelijk als er wat dons of veertjes ontsnappen. Dit wordt overigens na verloop van tijd steeds minder.

Tips & tricks voor jouw donzen dekbed

  • Heb je zelf je donzen dekbed gewassen? Laat het dan ontzettend goed drogen. Het verkeerd laten drogen kan er voor zorgen dat het dons in de kern vochtig blijft waarbij een nare geur vrijkomt. Droog je dekbed het liefst twee maal zodat de kern ook goed droogt. Gebruik eventueel een vochtige doek, zodat de wasdroger blijft draaien.
  • Laat je donzen dekbed niet luchten in de felle zon. Dit tast de beschermingslaag aan zodat je dekbed minder lang meegaat. In plaats daarvan lucht je een donzen dekbed door het zonder dekbedovertrek gespreid over je bed te leggen.
  • Gebruik geen stofzuiger of mattenklopper op een donzen dekbed. Als je een mattenklopper gebruikt komen er soms veren en dons uit het tijk. Het zijwaarts opschudden is ruim voldoende om je dekbed fris en luchtig te houden.
Bekijk alle donzen dekbedden van Silvana

 

Slaap jij graag onder een donzen dekbed?

Vorig artikel
Lotta dekbedovertrek Cinderella
Volgend artikel
Heckettlane Rafaella dekbedovertrek