De verschillende ruitpatronen op een rijtje

De verschillende ruitpatronen op een rijtje

Beddinghouse Avalon dekbedovertrek

Een ruitpatroon is een klassiek dessin, maar tegelijkertijd ook erg tijdloos en komt regelmatig terug in het modebeeld. Ruit dessins zijn er in diverse variaties qua kleur, grootte en vorm. Vooral in de herfst en winterperiode zijn ruiten populair omdat ze voor een sfeervolle uitstraling zorgen. Wist je dat elke ruit daarbij ook zijn eigen naam heeft? Tijd om alles rondom de ruit eens op een rijtje te zetten en de vijf populairste ruitpatronen uit te lichten.

Wat is een ruitpatroon precies?

Het ruitpatroon is een motief dat ontstaat door het weven van een stof. Voor een ruit worden in de schering en inslag garen van verschillende kleuren afgewisseld. Het geruite dessin kan bestaan uit vierkante of langwerpige blokken, afhankelijk van de breedte van de gekleurde banen. Een ruitpatroon is eigenlijk niet meer dan het herhalen van vierkanten of rechthoeken. De grootte, kleur en soort ruit maakt elk dessin uniek.

Hoe is het ruitdessin ontstaan?

Een ruit dessin ontstaat vanzelf wanneer je met verschillende kleuren garens een stof in platbinding weeft. Het dateert vanaf het moment dat men met een platbinding kon weven. Tegenwoordig is een geruit dessin in vele varianten verkrijgbaar en kan ook op de stof geprint worden in plaats van geweven. De bekendste patronen zijn Tartan, Pied-de-poule, Vichy en Glencheck. De namen zeggen je misschien niets, maar we lichten ze hieronder even kort toe met enkele voorbeelden erbij.

De Schotse ruit

De meest bekende vorm is de Schotse ruit, ook wel bekend onder de naam Tartan. Het Schotse ruitpatroon wordt gekenmerkt door veelkleurige ruiten, die in elkaar overgaan en elkaar overlappen. Dankzij de symmetrische indeling van de ruiten vormt het een harmonieus geheel. Vroeger stonden het aantal kleuren in Schotland gelijk aan je rang. Hoe hoger de rang, hoe meer kleuren je had.

Pied-de-poule

Het Pied-de-poule motief staat op een goede tweede plaats van de klassieke ruitpatronen. Dit abstracte patroon van vierkante vlakken werd vooral uitgevoerd in zwart-wit. In het Westen verscheen het patroon voor het eerst in de jaren 30 van de vorige eeuw en stond het symbool voor rijkdom en de hogere klasse. Inmiddels is het ruitpatroon zover ontwikkeld dat het niet meer weg te denken is uit het modebeeld en in allerlei kleuren combinaties te vinden is. Deze Pied-de-poule ruit wordt ook wel hanenpoot- of windmolen motief genoemd in Nederland. Op de originele print zijn overigens veel varianten, echter zijn deze grover, groter of juist heel fijn.

Glencheck

Het fijne Glencheck dessin komt van oorsprong uit Schotland. Het wordt gekenmerkt door lijnen in verschillende diktes die samenkomen in een vierkant. De verschillende maten van de vierkanten zijn daarbij duidelijk zichtbaar. Een variant van het Glencheck patroon is de ‘Prince of Wales’ ruit waarbij de fijne vierkantjes worden overtrokken door andere ruiten in contrasterende kleuren.

Boerenbont ruit

Ook wel Brabants bont of Vichy ruit genoemd. De boerenbont ruit ontstaat in geweven textiel doordat schering en inslag beide uit gekleurde draden bijv. wit en rood bestaat. Hierdoor ontstaan vierkante blokken waarbij in één blok de kleuren gemengd zijn dus rood, wit en roze. Uiteraard is dit ruitpatroon mogelijk met alle kleurencombinaties.

Blokruiten

Naast al deze patronen is er ook nog de blokruit; de meest simpele vorm onder de ruit dessins. Ze zien er bijna uit als een grafisch patroon waarbij de print gekenmerkt wordt door rechte, grote ruiten. Vaak zijn er tweekleurige garens gebruikt, maar blokruiten in meerdere kleuren zijn echte blikvangers.

En welke ruit is jouw favoriet?

Vorig artikel
Cinderella Kites dekbedovertrek
Volgend artikel