Dit is wat er gebeurt als je nooit je bed verschoont [Schokkend]

Dit is wat er gebeurt als je nooit je bed verschoont

Na weer een slopende dag is er niets lekkerder dan in een fris en strak opgemaakt bed te duiken. Toch is dat beddengoed waarschijnlijk minder hygiënisch dan je denkt. Je bed verschonen is vast niet je favoriete klusje in huis, maar als je dit hebt gelezen ga je direct aan de slag!

We begrijpen allemaal best dat we niet oneindig onder hetzelfde beddengoed kunnen slapen, omdat het op den duur gewoon smerig wordt en gaat stinken. We kunnen echter niet alles ruiken, waardoor we lange tijd denken dat het met de frisheid van de lakens nog wel goed zit, maar schijn bedriegt. Ondertussen wemelt het in no time van de ziekteverwekkers op je bed. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? We hebben het even voor je op een rijtje gezet, zodat je kunt zien hoe snel dat gaat.

Na 1 nacht:

Het verschoonde bed geeft je een hemels schoon gevoel tijdens de eerste nacht. Als je ’s ochtends wakker wordt lijkt het alsof je nog nooit zo lekker hebt geslapen, maar vergeet niet dat je in één nacht alweer 500 milliliter lichaamsvocht en 10 gram huidcellen cadeau hebt gedaan aan je beddengoed. Je bent nóg guller geweest als je direct na het douchen je bed in bent gedoken.

Na 4 nachten:

Het is je misschien al wel opgevallen dat het schone gevoel eigenlijk niet eens zo lang aanhoudt. Dat komt deels door gewenning aan je frisse bedje, maar ook omdat het na een paar nachten al helemaal niet meer zo fris is! Inmiddels heb je gezelschap gekregen van duizenden huisstofmijten die van je huidcellen zitten te smullen.

Na 1 week:

Heb je weleens het idee dat die verkoudheid maar niet over gaat en heb je met name ’s nachts last van een verstopte neus? Dan zit het er dik in dat de uitwerpselen van de mijten de boosdoener zijn. Poep van huisstofmijt verergert namelijk astmatische of allergische klachten en zorgt zelfs voor nieuwe allergieën. Zonder kussen- en matrasbeschermer is er voor je hoofdkussen en matras haast geen kruid gewassen tegen huisstofmijten, want pas na 24 uur UV-licht is de huisstofmijt gedood. Luchten kan dus helpen, als je het maar lang genoeg doet. En wat te denken van je pyjama? Net als je beddengoed is die in no time gevuld met allerlei narigheid. Het is dus beter om je pyjama minstens één keer en het liefst twee keer per week in de was te doen.

Na 3 weken:

Nu je al een aantal weken achter elkaar ligt te dampen onder hetzelfde beddengoed is er inmiddels een aardige verzameling schimmelsporen en stof ontstaan. Besef even dat je dat elke nacht ongeveer 8 uur lang ligt in te ademen en je zult begrijpen dat je astma- en allergieklachten zeker niet zijn afgenomen. Slaap je samen met je partner in één bed? Dan is het misschien goed om te weten dat bepaalde infecties via het bed kunnen worden overgedragen, zoals oorontstekingen, schimmelnagels en huidirritaties. En wat dacht je van jullie gezamenlijke transpireren? Zeker als je iedere ochtend direct het bed opmaakt wordt je beddengoed daar ontzettend klam en vochtig van. Berg je dus maar voor hardnekkige voetschimmel!

Als je nooit je bed verschoont loop je kans op voetschimmel
Als je nooit je bed verschoont loop je kans op voetschimmel

Na 3 maanden:

Alle bovenstaande ontwikkelingen zijn in een rap tempo erger en erger geworden. Na een paar maanden is je beddengoed een ware ziekteverwekker geworden. Slaap je na al die tijd nog steeds in dezelfde nachtkleding? Dan loop je zelfs kans op blaasontsteking. Je lakens puilen intussen uit van vleesetende bacteriën, stafylokokken genaamd. Dit is niet zo’n gezellige bacterie die bij de meeste mensen zonder direct gevaar op de huid en in de neusgaten leeft. Na een paar maanden zijn het er op je beddengoed echter zo veel geworden dat ze via een wondje of sneetje in de bloedbaan voor fatale gevolgen kunnen zorgen. Denk aan het toxische schoksyndroom waarbij organen uitvallen of voor endocarditis, een ontsteking aan de hartkleppen. Op tijd je beddengoed verschonen bespaart je dus een hoop ellende! Inmiddels zijn ook de eerste huisstofmijten die je bed kwamen bewonen overleden en lig je lekker te woelen tussen de mijtenlijkjes. Jakkes!

Na 1 jaar:

Vul zelf maar in… Je beddengoed zal op zijn minst niet meer zo fris aanvoelen als een jaar eerder!

Lees ook onze 12 tips tegen beestjes in bed.

BRON: Vice.nl, Margriet.nl, Cosmopolitan.com, Prolanda.nl (afbeelding)
Vorig artikel
Volgend artikel