Alles over de verschillende soorten katoen

Alles over de verschillende soorten katoen

alles over katoen

Katoen, percale katoen, katoen-satijn, flanel-katoen, katoen met twill-binding, katoen renforcé… Ken je dat gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet, terwijl je gewoon op zoek bent naar een fijn katoenen dekbedovertrek of hoeslaken? Wij hebben de verschillende soorten katoen tot op de bodem voor je uitgeplozen. Tijd voor wat meer duidelijkheid over het meest gebruikte materiaal in de textielindustrie!

Katoenen beddengoed

Katoen is verreweg het populairste materiaal voor de productie van beddengoed, en niet zonder reden. Dit natuurlijke materiaal staat namelijk garant voor optimaal slaapcomfort. De zachte en soepele stof is sterk vochtabsorberend en goed luchtdoorlatend, waardoor katoenen beddengoed voor fijne verkoeling zorgt in de zomer. Verder is het van nature stevig en slijtvast, zodat je extra lang kunt genieten van je nieuwe katoenen dekbedovertrek, hoeslaken of dekbed.

De verschillende soorten katoen

Het ene katoen is echter de andere niet. Katoen heeft zelfs vele verschillende soorten en kwaliteiten. Het verschil zit hem eigenlijk altijd in de gebruikte schering en inslag. Deze termen uit de weefindustrie verwijzen naar de lengtedraden (de schering) en het breedtegaren (de inslag) op een weefraam. Het uiterlijk, de stevigheid en de kwaliteit van de katoenen stof wordt bepaald door de binding (de manier waarop de draden worden geweven), de weefdichtheid (het aantal draden per inch) en de fijnheid van het garen.

Hieronder een klein overzichtje van de meest gebruikte katoenen stoffen met hun kenmerken en voordelen:

Percale katoen

Percale katoen is een luxe materiaal dat lekker crispy en koel aanvoelt. Het wordt gemaakt van 100% katoen en biedt dus dezelfde voordelen als ‘normale katoen’. Maar door het gebruik van fijnere garen en een hoger aantal draden, voelt de stof nog zachter en prettiger aan. Door de hoge weefdichtheid is beddengoed van percale katoen bovendien extra stevig en blijft het lang mooi.

Bekijk hier meer dekbedovertrekken van percale katoen »

Katoen-satijn

Beddengoed van katoen-satijn staat synoniem voor luxe en comfort. Het wordt gemaakt van bijzonder fijn katoengaren, waardoor dit luxe materiaal ongekend zijdezacht en glad aanvoelt. Door de speciale satijnbinding heeft de stof bovendien een subtiele glans die het beddengoed een extra chic tintje geeft.

Bekijk hier meer dekbedovertrekken van katoen-satijn »

Flanel-katoen

Flanel-katoen is een 100% katoenen stof die aan een of twee zijden licht geruwd wordt, waardoor het beddengoed extra zacht en donzig aanvoelt. Flanel neemt snel de lichaamstemperatuur aan en houdt warmte goed vast. Perfect voor koude winternachten en koukleumen!

Bekijk hier meer flanellen dekbedovertrekken  »

Jersey katoen

De term jersey verwijst niet naar een stofsoort, maar naar een bepaalde breitechniek met rechts-links binding waarbij lussen worden gevormd. Hierdoor ontstaat een bijzonder soepele en elastische stof die bij uitstek geschikt is voor de productie van hoeslakens. Door de hoge rekbaarheid sluit de heerlijk zachte en comfortabele katoenen jersey mooi strak om je matras. Double jersey heeft een extra hoge vezeldichtheid, waardoor de stof nog zachter en steviger is.

Bekijk hier alle jersey hoeslakens »

Katoen renforcé

Het Franse woord ‘renforcé’ betekent ‘versterkt’. Deze gladde en koele stof van 100% katoen wordt net als linnen geweven met een zogenaamde platbinding. Door deze speciale weeftechniek wordt de stof nog sterker en steviger dan normale katoen. Beddengoed van katoen renforcé blijft daardoor extra lang mooi zonder scheef te trekken of te pillen. Stevig en duurzaam!

Chambray geweven katoen

Chambray is een luchtige katoenen stof die wordt geweven in platbinding. Doordat gebruik wordt gemaakt van verschillende kleuren garen, heeft de stof een ruige gemêleerde look die een beetje doet denken aan denim. Dit dunne en luchtige materiaal is bij uitstek geschikt voor de zomer.

Katoen met twill-binding

De twill-binding is een speciale weeftechniek die je kunt herkennen aan het typische diagonale patroon in de stof. Beddengoed van twill geweven katoen voelt zachter aan dan ‘gewone’ katoen. Verder kreukt de stof minder snel, waardoor het bijzonder onderhoudsvriendelijk is. Comfortabel en praktisch!

Bekijk hier alle dekbedovertrekken van twill-katoen »

Egyptisch katoen

Volgens ‘kenners’ is Egyptisch katoen het allerbeste! Maar ze beweren vaak ook dat het altijd uit Egypte komt? Nou, dit is dus niet helemaal waar. De term “Egyptisch” zegt vooral iets over het soort vezels die gebruikt zijn en niet waar het katoen vandaan komt. Bij Egyptisch katoen worden extra lange en dunne katoenvezels gebruikt van minimaal 3 cm lang. Het voordeel hiervan is dat de draden dunner zijn en er meer draden gesponnen kunnen worden. Het resultaat is een hogere draaddichtheid (soms wel tot 800!) en een extra zachte katoenen stof van extreem hoge kwaliteit.

Of je nu kiest voor de behaaglijke warmte van flanel of voor de chique glamour van satijn: met katoenen beddengoed creëer je eenvoudig een fijne en gezonde slaapomgeving, zodat je het hele jaar door kunt genieten van een aangename en verkwikkende nachtrust.

Katoen wassen

Alle soorten katoen kun je gewoon tot 60 graden wassen en in de droger gooien. Wel is het zo dat katoen bij de eerste wasbeurt iets kan krimpen. Dit komt doordat bij de productie van de katoenen stof de vezels strak worden geweven en in water versoepelt dat iets, waardoor het iets krimpt. Wees echter gerust, katoenen beddengoed is nieuw uit de verpakking vaak iets ruimer qua maat. Zo past het na die eerste keer wassen en krimpen precies! Toch bang dat katoen te veel krimpt? Was het dan tot 40 graden om veilig te zijn.

Katoen strijken

Katoenvezels hebben veel voordelen, maar ook één nadeel: ze kreuken best snel. Katoen en percale katoen daarbij meer dan bijvoorbeeld katoen-satijn en jersey. Gelukkig zijn sommige katoenen overtrekken behandeld met een easy care finish of andere coatings. En als je het beddengoed gelijk uithangt na het wassen, netjes opvouwt en even met de gladde hand eroverheen strijkt, dan zijn je katoenen lakens ook zo goed als gestreken!

Ontdek hier al onze dekbedovertrekken van katoen
Vorig artikel
Uitgelicht: ergonomische hoofdkussens van Polydaun
Volgend artikel
Comfortabel slapen