Het slaapdilemma: is buikslapen echt zo slecht?

Het slaapdilemma: is buikslapen echt zo slecht?

Is buikslapen slecht?

Een onderwerp dat vaak onder de loep wordt genomen, is buikslapen. Je hebt vast wel eens gehoord dat slapen op je buik slecht voor je is. Maar is buikslapen echt zo slecht als sommige mensen beweren? Laten we eens dieper graven om te kijken of deze beruchte slaaphouding echt zo “slecht” is als men beweert.

De wetenschap van een goede nachtrust

Buikslapen wordt over het algemeen niet aangeraden en kan enkele potentiële nadelen hebben voor je gezondheid. De reden hiervoor is, dat wanneer je op je buik ligt, je lichaam extra wordt belast. Dit komt doordat je nek vaak gedraaid is om te kunnen ademen, wat ervoor zorgt dat de wervelkolom niet meer in een neutrale positie ligt. Dit kan leiden tot nek- en rugpijn.

Dat gezegd hebbende, buikslapen is niet per definitie “slecht” voor iedereen. Als buikslapen voor jou werkt en je geen nadelige effecten ervaart, kun je natuurlijk blijven slapen zoals je dat prettig vindt. Zo brengt buikslapen voor sommige mensen ook enkele voordelen met zich mee:

  • Snurken en slaapapneu: Er zijn verschillende mensen die vinden dat buikslapen kan helpen bij het verminderen van snurken en de symptomen van slaapapneu.
  • Spijsvertering: Doordat tijdens het buikslapen de maag lager ligt en minder druk uitoefent op de slokdarm, kan dit de spijsvertering bevorderen en symptomen van brandend maagzuur verminderen.
  • Voorkeur voor een slaaphouding: Ongeveer 13% van de mensen slapen op hun buik, ze voelen zich het meest comfortabel in deze positie. Als jouw slaaphouding prettig aanvoelt en je geen negatieve effecten ervaart, kun je gewoon blijven slapen zoals je dat fijn vindt.

Het is echter wel belangrijk om altijd bewust te blijven van de mogelijke nadelen. Zo kun je bijvoorbeeld onze ondersteunende buikslaapkussens gebruiken om spanning en pijn te voorkomen.

Stappenplan om buikslapen af te leren

Ervaar je nadelige effecten van het buikslapen en wil je daarom deze gewoonte doorbreken? Wij hebben hiervoor een kort stappenplan opgesteld:

  1. Bewustwording: Begin met het begrijpen van de voor- en nadelen van buikslapen. Dit zal je motiveren om je gewoonte te doorbreken.
  2. Kies een alternatieve slaaphouding: Welke alternatieve slaaphouding wil je gaan aannemen? Kies een slaaphouding die voor jou het meest comfortabel lijkt.
  3. Gebruik de juiste kussens: Elke slaaphouding vereist andere ondersteuning. Het is dus belangrijk om een hoofdkussen aan te schaffen die geschikt is voor jouw nieuwe slaaphouding.
  4. Stel haalbare doelen: Stel haalbare doelen voor jezelf, zoals elke nacht een half uur minder op je buik slapen. Geleidelijke overgang kan helpen om de gewoonte te doorbreken zonder dat je overweldigd raakt.
  5. Maak je buik oncomfortabel: Een oude, maar effectieve techniek is het gebruik van een tennisbal. Stop deze tennisbal in je pyjama, onder je borst. Hierdoor wordt buikslapen ongemakkelijker en word je aangemoedigd om van slaaphouding te veranderen.

Onthoud dat het afleren van een slaaphouding tijd kan kosten. Het is dus belangrijk om geduldig te zijn en vastberaden te blijven. Met wat wilskracht kun je dit aan!

Ideale hoofdkussens voor buikslapers

Als je een buikslaper bent, is het belangrijk om te kiezen voor een hoofdkussen dat dun en zacht is. Een dun kussen helpt om je nek en ruggengraat in een meer neutrale positie te houden, wat kan helpen om spanning en druk op je nek en rug te verminderen.

In ons assortiment hebben we verschillende hoofdkussens van Cinderella die ideaal zijn voor buikslapers:

Het kan natuurlijk even duren voordat je de perfecte slaaphouding voor jezelf hebt gevonden. Onthoud dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet geschikt is voor een ander. Het is daarom belangrijk om altijd goed naar je lichaam te luisteren. Alleen op die manier is het mogelijk om de ideale slaaphouding te vinden die het beste bij je past. Alles voor een goede nachtrust!

Ontdek hier onze hoofdkussens voor buikslapers

 

Slaap je niet op je buik, maar liever op je rug of zij? Geen zorgen, we hebben ook een assortiment van prachtige kussens voor zij- en rugslapers!

Vorig artikel
Snoozing dekbedden
Volgend artikel
Plaids