Basics met een twist: wafelkatoen

Basics met een twist: wafelkatoen

Marc O'Polo Elvor dekbedovertrek

Beddengoed in een effen kleur past in ieder slaapkamerinterieur. Sommige mensen vinden een overtrek in één kleur misschien een beetje saai. Dat hoeft helemaal niet want met een kleine twist zoals een wafelstructuur geef je een effen dekbedovertrek een trendy en stijlvolle uitstraling. Met onderstaande beelden bieden wij jou graag de nodige inspiratie!

Wafelkatoen, wafelstof of piqué?

Er zijn verschillende benamingen voor de stof met wafelstructuur. Zo staat het ook bekend als wafelstof, wafelkatoen of piqué. Het Franse woord piqué betekent zoiets als naaien of stikken. Een piqué stof is wat grover van structuur waardoor het als het ware gestikt lijkt. De stof is dubbel geweven en doordat deze twee lagen met elkaar verweven worden ontstaat een soort reliëf dat doet denken aan de bekende wafelstructuur.

Eigenschappen wafelstructuur

Het geometrische patroon en de textuur zijn niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar. De weefmethode heeft naast dat het er mooi uitziet nog meer voordelen. De meeste wafelstof is gemaakt van katoen waardoor de positieve eigenschappen van deze stof behouden blijven. Sterker nog, door de wafelstructuur wordt er meer vocht geabsorbeerd dan bij glad geweven katoen.

Daarnaast zorgt de weeftechniek ervoor dat er meer lucht kan circuleren. Hierdoor kan de stof nog beter ademen en is het snel droog. Doordat er twee lagen met elkaar verweven zijn geeft dat extra stevigheid en is de stof wat dikker. Toch voelt de stof nog comfortabel en zacht aan. Deze goede eigenschappen zorgen ervoor dat een stof met wafelstructuur ideaal is voor beddengoed en badtextiel.

Dekbedovertrek van wafelkatoen

Je komt textiel van wafelstof vaak tegen in hotels vanwege de goede eigenschappen en luxe uitstraling. Met beddengoed met een gewafelde textuur kun je nu ook jouw slaapkamer de luxe van een hotel geven. Er zijn verschillende merken die een dekbedovertrek met wafelstructuur in hun collectie hebben opgenomen zoals Kayori en Marc O’Polo. Het merk Papillon heeft gekozen om een gewafelde en gladde stof te combineren op één dekbedovertrek.

Wafelkatoen is er in een grove en fijne structuur. Daarbij zie je tegenwoordig steeds vaker dat de wafelstructuur gecombineerd wordt met meerdere kleuren. Kayori bijvoorbeeld, heeft deze textuur niet alleen op effen dekbedovertrekken, maar laat hem ook terugkomen in overtrekken met rijk gekleurde prints. Deze bijzondere combinatie van veel kleur én een voelbare weefstructuur zorgt voor een mooi 3D effect.

Plaids en bedspreien met wafel motief

Naast dekbedovertrekken zie je de wafelstructuur ook terug bij andere textiel producten zoals plaids en bedspreien. Doordat katoen een zacht en soepel materiaal is en ook goed ademend en warmteregulerend, is het perfect als stof voor plaids en bedspreien. En voorzien van een wafelstructuur vormt het een elegant accent in je interieur.

Badtextiel met wafelstructuur

Door de uitstekende vochtopname is wafelkatoen ook bij uitstek geschikt voor in de badkamer. Het materiaal is soepel en biedt een hoge mate van comfort. Daarnaast is het heel luchtig waardoor het snel droogt. Je kunt geen betere eigenschappen voor badtextiel hebben om jezelf mee te wassen en af te drogen.

Wat vind jij van de wafelstructuur? 

Vorig artikel
Cinderella Isabella dekbedovertrek
Volgend artikel
Essenza Scarlett dekbedovertrek