Waar moet je op letten bij de aankoop van een zomerdekbed?

Waar moet je op letten bij de aankoop van een zomerdekbed?

Zomerdekbed Smulderstextiel

Ben je op zoek naar een zomerdekbed om de warme nachten door te komen? Een dekbed kiezen is niet eenvoudig, daarom helpen wij je graag op weg. Ontdek hier waar je precies op moet letten bij de aankoop van een zomerdekbed.

Op zoek naar een zomerdekbed? Hier moet je op letten:

We kennen het allemaal wel: warme nachten, woelen in bed en niet in slaap kunnen vallen. De oplossing voor deze vervelende nachten is vaak simpel – koop een fris en koel zomerdekbed. Maar dat is niet altijd even eenvoudig, je komt namelijk voor aardig wat keuzes te staan. Heb je al aan de volgende punten gedacht bij het kopen van een zomerdekbed:

1. Maat

Misschien wel het belangrijkste om op te letten bij de aanschaf van een zomerdekbed: de maat. Maar hoe bepaal je de perfecte maat voor je zomerdekbed? Het is handig om eerst de maat van je bed te achterhalen. Je dekbed stem je namelijk af op je bed. Daarnaast speelt je persoonlijke voorkeur natuurlijk ook een grote rol.

Hieronder staat een schema om eenvoudig te kunnen zien welke maat dekbed je nodig hebt:

Bed Maat matras Maat dekbed breedte x lengte
Ledikant 60 x 120 100 x 135
Peuter 70 x 140/150 120 x 140/150
1-persoons 70 / 80 / 90 / 100 x 200 140 x 200/220
Twijfelaar 120 x 200 140 x 200/220 of 200 x 200/220
2-persoons 140 x 200 200 x 200/220
Lits-jumeaux 160 / 180 x 200 240 x 200/220
Lits-jumeaux extra breed 200 x 200 260 x 220/240 of 270 x 220

Twijfel je nog over de maat van je zomerdekbed? Lees dan hier meer over welke maat dekbed je nodig hebt.

2. Warmteklasse

De warmteklasse geeft aan hoe warm een dekbed is. De hoeveelheid warmte en ventilatie die je ’s nachts nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. De warmteklasse van je zomerdekbed is dus ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wij raden aan om in de zomer gebruik te maken van warmteklasse 3 of 4. Hierin is warmteklasse 4 het minst warm en het meest geschikt voor de warmste zomernachten.

Tip: ieder seizoen lekker slapen onder jouw zelf samengestelde dekbed? Kies dan voor een 4-seizoenendekbed.

 

3. Materiaal vulling

In ons assortiment hebben we een ruime keuze uit verschillende vullingen. Elke vulling heeft andere eigenschappen, zodat er voor iedereen een geschikt dekbed tussen zit.

Hier zijn een aantal populaire vullingen voor zomerdekbedden:

  • Bamboe: Bamboe is een natuurlijk materiaal en zeer geschikt voor zomerdekbedden. Wat bamboe zo’n geschikt materiaal maakt, zijn de vochtabsorberende eigenschappen. Zo slaap je hele zomer heerlijk droog en koel in een fris bed!
  • Dons: Dons is een heerlijk licht en luchtig materiaal voor een zomerdekbed. De meest bijzondere eigenschap van een donzen dekbed is dat het de temperatuur reguleert, waardoor je het nooit meer te warm hebt.
  • Katoen: Katoen is niet alleen een populair materiaal voor dekbedovertrekken, maar ook voor zomerdekbedden. Een katoenen dekbed is licht, luchtig, goed ventilerend en vochtabsorberend. Ideale eigenschappen voor warme nachten!
  • Synthetisch: Synthetische dekbedden zijn stevig, vormvast, veerkrachtig en anti-allergisch. Ze ventileren goed en zijn vaak gemakkelijk in het onderhoud. Een handige eigenschap voor een zomerdekbed.

Twijfel je nog over welke vulling het beste bij jou past? Lees dan hier meer over verschillende dekbedvullingen.

4. Allergie

Heb je last van allergie? Dan raden we aan om allergievrij beddengoed te nemen. Onze anti allergische dekbedden zijn speciaal ontwikkeld om te voorkomen dat bijvoorbeeld huisstofmijt zich in het dekbed nestelt. Ook zijn deze dekbedden onderhoudsvriendelijk en kunnen ze gemakkelijk gewassen worden. Zo maakt de veroorzaker van de allergie geen schijn van kans!

5. Wasbaarheid

Voordat je een zomerdekbed aanschaft, is het verstandig om te checken of het dekbed gewassen kan worden. Niet alle dekbedden kunnen namelijk in de wasmachine. De wasvoorschriften van onze zomerdekbedden staan aangeven op de productpagina en het waslabel. Vind je het prettig om je dekbed regelmatig zelf te kunnen wassen? Let hier dan op bij de aankoop van je dekbed.

Tip: wij raden aan om je dekbed niet al te vaak te wassen. Het vulmateriaal kan namelijk slinken bij hoge temperaturen. Wil je toch graag je dekbed opfrissen? Schud het dekbed goed op en hang het even buiten om te luchten. Zo kun je weer slapen onder een heerlijk fris zomerdekbed!

 

Wanneer is je zomerdekbed toe aan vervanging?

Een dekbed gaat gemiddeld tussen de 5 en de 10 jaar mee. Hoe lang je zomerdekbed precies meegaat, is afhankelijk van de kwaliteit, hoe je het gebruikt en onderhoudt. Toch zul je na verloop van tijd merken dat de vulling in je zomerdekbed achteruit gaat, de tijk wordt wat dunner en het dekbed verliest zijn werking. Merk je dat je het tijdens het slapen warmer hebt dan voorheen? Dan kan het zijn dat je zomerdekbed niet meer optimaal ventileert. Wacht dan niet langer en vervang je zomerdekbed om weer heerlijk te kunnen slapen!

Ben je klaar om het perfecte zomerdekbed te vinden?

Bekijk hier alle zomerdekbedden
Vorig artikel
Heckettlane Ghirlanda dekbedovertrek
Volgend artikel