Tips voor een mooi en zacht strandlaken

Tips voor een mooi en zacht strandlaken

Essenza Ophelia standlaken - hazy blue

Met de zomerse dagen in aantocht komen de strandlakens weer tevoorschijn. Heb je onlangs een strandlaken gekocht of heb je nog een nieuw exemplaar nodig? Hoe dan ook, je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van een mooie, zachte handdoek. Wij geven je graag enkele tips voor het beste onderhoud van jouw strandlaken!

Eerste keer wassen

Heb je net een strandlaken gekocht? Het liefst neem je het natuurlijk direct mee naar het strand, zwembad of stop je het in je koffer. Het is echter verstandig om het strandlaken eerst te wassen alvorens je het gebruikt. Om te beginnen is het aangeraden om de eerste wasbeurt op een koud wasprogramma of het strandlaken met koud water op de hand te wassen. ‘Waarom koud water?’, zul je denken. Een nieuw strandlaken neemt het vocht nog niet zo goed op. De gebruikte verfstoffen en hetgeen wat het katoen sterk en stevig maakt is namelijk waterafstotend. Door een nieuwe handdoek in koud water te wassen, spoel je de stof goed uit en zal het in het vervolg beter vocht opnemen.

Rijk gekleurde strandlakens die nog nooit gewassen zijn bevatten nog veel verfresten. De prints kunnen doorlopen of afgeven. De handdoek(en) eerst in een teil met witte azijn of water aangelengd met azijn leggen doet wonderen. Natuurazijn helpt de kleuren te beschermen, waardoor je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Verdere tips voor het (eerst) wassen van strandlakens zijn:

  • Was strandlakens met kleurige prints de eerste paar wasbeurten apart om vlekken en afgeven te voorkomen.
  • Laat na de eerste wasbeurt de strandhanddoeken drogen aan de lucht.
  • Gebruik geen wasverzachter, maar kies voor azijn. Wasverzachter legt een laagje om de vezels waardoor het absorberend vermogen afneemt.
  • Was strandlakens samen met andere handdoeken. Ander soort textiel zoals kleding met knopen en ritsen kunnen de vezels van de handdoeken beschadigen.
  • Wassen op verschillende temperaturen is mogelijk, lees op voorhand altijd het waslabel. Let wel, pas bij 60 graden Celsius worden schimmels en bacteriën gedood.

Afspoelen

Na een verfrissende duik in het zwembad plof je neer op je handdoek om even bij te komen en op te drogen in het zonnetje. Relaxen op de handdoek is voor velen het ultieme moment van genieten. Maar zoals je wellicht al weet, bevat zwembadwater chloor. Doordat het chloorwater uit jouw badkleding wordt opgenomen door het strandlaken, kunnen de kleuren verbleken. Het drogen in de zon versterkt dit blekende effect zelfs. Je kunt jezelf voorstellen dat dit proces van vocht absorberen en drogen in de zon niet al te best is voor het behoud van mooie kleuren. In tegendeel juist. Spoel jezelf daarom na het zwemmen in zwembadwater altijd goed af alvorens je gaat genieten van het zonnetje.

Zout zeewater daarentegen heeft geen blekend effect op je handdoek, echter zorgt het er wel voor dat de vezels stug en stijf worden. Ook na het zwemmen in de zee is het daarom aangeraden het zoute water van je af te spoelen, voordat je comfortabel gaat liggen op je strandlaken.

Drogen

Na een dagje strand of luieren aan het zwembad stop je alle spullen die je hebt meegesjouwd snel weer in de tas om richting huis of hotelkamer te gaan. De strandlakens zijn vaak nog vochtig of zelfs nat voordat ze onder op de bodem van de tas of je wasmand belanden. Je herkent het misschien wel: doordat het vocht geen kant op kan, ontstaan er nare geurtjes aan jouw strandhanddoek. Heel vervelend. Laat daarom een handdoek altijd goed drogen voordat je hem weer in de tas stopt óf haal het natte strandlaken direct uit de tas zodra je thuis bent. Op deze manier geniet je langer van een fris ruikende strandhanddoek.

Strandlaken bestellen

Heb je nog geen mooie handdoek om mee te nemen naar het strand of wil je graag nog een leuk strandlaken voor je kids scoren? Het assortiment strandlakens is enorm divers. Voor volwassenen en kinderen, van vrolijk gekleurd en grootse prints tot basic en effen dessins.

Bekijk het gehele aanbod strandlakens
HEADERFOTO: Essenza Ophelia strandlaken
Vorig artikel
Winterdekbedden
Volgend artikel
Papillon Abygail dekbedovertrek - blauw