Hoeslakens: welk materiaal moet je kiezen?

Hoeslakens: welk materiaal moet je kiezen?

We kunnen ons voorstellen dat er leukere dingen zijn om je in te verdiepen dan de verschillende materialen van hoeslakens. Maar zodra je je realiseert dat je elke nacht gemiddeld 6 tot 8 uur op dat hoeslaken ligt te slapen, draaien en woelen, weet je dat het wel degelijk van belang is van welke stof je hoeslaken gemaakt is. Hoe maak je de juiste keuze in die wirwar van materialen? We gaan je daarbij helpen: een klein lesje in materialen kan namelijk je nachtrust aanzienlijk verbeteren!

Lees ook: Welk hoeslaken heb ik nodig?

1. Katoen

Een van de meest gebruikte én bekende materialen is katoen. Waarom wordt katoen zoveel gebruikt bij beddengoed? De positieve eigenschappen van dit natuurlijke materiaal zorgen er simpelweg voor dat je lekker kunt slapen. Katoen ademt en is zacht, waardoor het prettig aanvoelt. Daarnaast neemt katoen gemakkelijk (transpiratie)vocht op, waardoor een katoenen hoeslaken een goede keus is als je ’s nachts veel zweet. Bovendien is katoen sterk en heeft het een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Niet alleen goed voor je bed, maar ook voor je portemonnee dus! Verwant hieraan is percale katoen, wat eigenlijk geen materiaal op zich is: het woord percale wijst alleen op de manier van weven. Percale katoen is dichter op elkaar geweven, wat resulteert in een extra zacht materiaal dat tegelijkertijd stevig en sterk is.

2. Katoen-satijn

Katoen-satijn wordt nogal eens verward met satijn. Eerstgenoemde is in feite geen stof, maar een manier van weven. Het gaat hier dan ook om gewoon katoen, met zijn positieve vochtabsorberende en ventilerende eigenschappen, dat echter dichter op elkaar geweven wordt. Doordat de bovenste inslagdraden los blijven liggen, krijgt het materiaal een subtiele glans. Hoeslakens en dekbedovertrekken van katoen-satijn geven de slaapkamer dus nét dat beetje extra glans!

3. Jersey

Ook van jersey kunnen we zeggen dat het geen materiaal is; het geeft namelijk aan dat iets gebreid is. Doordat er bij deze techniek lussen worden gemaakt, ontstaat er rek en elasticiteit. Een jersey hoeslaken is dus eigenlijk gebreid katoen, wat resulteert in een rekbaar en elastisch hoeslaken dat perfect om het matras past. Dubbel jersey hoeslakens worden met een dubbele draad gebreid en zijn daardoor nog dikker.

4. Flanel

Altijd bibberig in bed? Last van koude voeten? Dan doe je er goed aan een hoeslaken van flanel te kiezen. Flanel is een stof, meestal katoen, die aan één kant geruwd is. Dit resulteert in een donsachtig laagje, waardoor een hoeslaken van flanel heerlijk zacht aanvoelt. Bovendien biedt het meer warmte en houdt het die warmte langer vast. Koukleumen liggen dus extra lekker op een flanellen hoeslaken.

5. Badstof

Ook badstof is een materiaal dat heerlijk zacht is en warmte biedt. Badstof bestaat meestal uit polyester-katoen dat aan één zijde loszittende lussen bevat en daardoor meer volume krijgt. Dankzij deze structuur voelt het materiaal zacht en kan het uitstekend vocht opnemen. Een hoeslaken van badstof kan dus ideaal zijn als je ’s nachts veel vocht verliest of bij incontinentie. Tot slot is badstof rekbaar en elastisch vanwege het gebruik van polyester. Dit varieert van 4 tot 20 procent. Hierdoor past een badstof hoeslaken perfect en mooi strak om het matras.

Wat is de samenstelling van badstof hoeslaken?
Badstof hoeslaken

6. Velours

Velours is een fluweelzacht materiaal; velours betekent dan ook fluweel in het Frans. De stof bestaat uit 80% katoen en 20% polyamide en is rekbaar, waardoor ook dit type hoeslaken perfect op het matras aansluit. Het materiaal is ventilerend en duurzaam; een velours hoeslaken is dus een aankoop voor een flink aantal jaren.

7. Lycra

Lycra hoeslakens bevatten meestal rond de 3 à 4 procent lycra; verder bestaat het hoeslaken uit katoen. Een hoeslaken van lycra is zacht, elastisch en soepel. Bovendien zorgt dit materiaal voor een lichte glans en heeft het een goed kleurbehoud.

8. Molton

Een molton hoeslaken is van een iets andere categorie dan de standaard hoeslakens. Ook molton staat voor een bepaalde techniek (moltonneren): het extra dikke hoeslaken van bijvoorbeeld katoen wordt geruwd of gemoltonneerd, waardoor een wollige, dikke stof ontstaat. Dit hoeslaken wordt vervolgens om het matras gespannen en is dus eigenlijk een extra dik onderlaken om het matras te beschermen tegen slijtage en vocht. Een molton hoeslaken voelt zacht en prettig aan en is een belangrijk onderdeel van het beddengoed.

Natuurlijk vind je in ons uitgebreide assortiment hoeslakens alle hierboven genoemde materialen. Hopelijk kom je nu beslagen ten ijs en weet je precies welk materiaal bij jou past!

Vorig artikel
Minder zweten in bed
Volgend artikel
Ga voor glans met Satin d'Or dekbedovertrek katoen-satijn