Fluweel, velvet of velours: wat is nu wat?

Fluweel, velvet of velours: wat is nu wat?

Fluweel, velours en velvet: wat is nu wat?

Velours, velvet of fluweel? Iedereen gebruikt deze woorden een beetje door elkaar, maar wat is nu eigenlijk wat? Zijn het überhaupt verschillende stoffen? En wat voor stof is het nu eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Wat is fluweel?

Fluweel is een luxe, zachte, glanzende stof. Deze stof is eigenlijk gewoon katoen of zijde, dat geweven wordt met korte opstaande lusjes. Soms worden deze lusjes ook doorgesneden, waardoor kleine ‘haartjes’ ontstaan. De lusjes of haartjes voelen aan als pluizige polen en creëren die welbekende zachte, glanzende stof. Typerend aan fluweel is de kleurverandering als je heen en weer over de stof aait. Dit komt doordat de polen in een richting (de vleug) worden geweven en wanneer je de polen tegen de vleug opstrijkt, verandert deze licht van kleur. Hierdoor krijgt fluweel een prachtige kleurdynamiek dat zorgt voor een luxueuze uitstraling.

Wat is velvet?

Over Velvet kunnen we heel kort zijn: dat is gewoon het Engelse woord voor fluweel 🙂 Verder is het gewoon precies dezelfde stof.

Wat is velours?

Velours (of was het nu velour?) is de Franse benaming en stiekem toch een ander soort stof dan fluweel. Het is namelijk de gesneden variant van fluweel. Velours is heerlijk zacht door het lossnijden, trekken en/of opruwen van de poollussen. In vergelijking met ‘gewoon’ fluweel is velours zwaarder en iets minder glanzend. Daarbij wordt overigens onderscheid gemaakt tussen twee soorten velours: staand velours en streekvelours. Staand velours heeft daarbij een recht opstaande haartjes en bij streekvelours liggen de haren in één richting, waardoor de stof precies lijkt op fluweel. Vanwege de zware kwaliteit zie je deze stof vaak als meubelstof en in gordijnen.

Kortom, fluweel, velvet en velours verschillen niet echt van elkaar. Wel verschillen de afwerking en samenstelling van de stof een beetje, waardoor de stof een totaal andere look kan hebben, zoals luxe glanzend of juist stoer vintage.

Benieuwd naar onze fluwelen accessoires en beddengoed? Bekijk dan hier ons fluwelen assortiment in onze webshop »

Vorig artikel
Helpen deze mythes je echt beter in slaap te komen?
Volgend artikel
12 Tips tegen snurken die écht helpen!