Back to school: zo krijg je je kind weer in het juiste slaapritme

Back to school: zo krijg je je kind weer in het juiste slaapritme

Slaapritme kinderen na vakantie

Daar gaan we weer, na een lange vakantie zijn de scholen weer begonnen! Dit betekent dat het tijd is om je kinderen voor te bereiden op een schooljaar vol nieuwe lessen en avonturen. Schoolspullen zijn natuurlijk onmisbaar, maar vergeet ook zeker niet hoe belangrijk het is dat ze tijdens deze periode voldoende rust krijgen. Ben je benieuwd hoe je jouw kind na de vakantie weer in het oude slaapritme krijgt?

Slaapritme: de basis voor energie en concentratie op school

Vakantieperiodes zorgen vaak voor wat minder structuur: avonden opblijven, leuke activiteiten, uitslapen en wat minder regels. Deze veranderingen kunnen het slaapritme van kinderen verstoren. En dat terwijl slaap voor kinderen ontzettend belangrijk is: ze doen hiermee nieuwe energie op, verwerken emoties en indrukken van de afgelopen dag en slaan informatie op. Zeker als ze weer naar school gaan is een goede nachtrust dus essentieel.

Ben je benieuwd hoe je je schoolgaande kind weer in het oude ritme krijgt? Check dan snel de volgende tips:

1. Pak het oude slaapritme weer op

Een goede voorbereiding is het halve werk: daarom raden we aan om een week voor de school begint, geleidelijk het oude slaapritme weer op te pakken. Verschuif elke avond voorzichtig de bedtijd iets naar voren, zodat je kind kan wennen aan het normale ritme. Lukt dat niet meer? Geen paniek, probeer dan wanneer de school begint de bedtijd in één keer aan te passen. Hoewel deze aanpak wat drastischer kan zijn, kan het je kind helpen om snel weer in het juiste routine te komen.

2. Fijn beddengoed

Comfortabel beddengoed speelt een belangrijke rol bij de nachtrust van je kind. Een hoeslaken dat kriebelt of een te warm dekbed kan je kind onnodig wakker houden, ongeacht het slaapritme. Zorg dus eerst dat het beddengoed goed aansluit op de persoonlijke behoeften van je kind, bijvoorbeeld met de zachte en ademende dekbedovertrekken van Snoozing. Zo kunnen ze elke dag weer uitgerust naar school!

3. Maak het donker

Zeker in de zomer is het ’s avonds nog lang licht. Dit kan ervoor zorgen dat het bioritme van kinderen in de war raakt, waardoor ze ’s avonds minder snel slaperig worden. Dim daarom op tijd de lichten en leg schermen zoals telefoons en tablets een uur voor bedtijd weg. Het licht van beeldschermen zorgt er namelijk voor dat onze hersenen denken dat het nog dag is. In slaap vallen gaat dan een stuk lastiger voor je kind.

4. Vast slaapritueel

Uit internationaal onderzoek blijkt dat kinderen met een vast slaapritueel een stuk sneller in slaap vallen. Denk hierbij aan een warm bad, boekje lezen, samen de dag doornemen en een laatste kus voor het licht uit gaat. Het is belangrijk om dit ritueel simpel, consistent en betrouwbaar te houden voor je kind. Dit geeft ze een gevoel van veiligheid en zekerheid, zodat ze gemakkelijker terugvallen in hun oude ritme.

Laat je kind het nieuwe schooljaar vol vertrouwen en enthousiasme tegemoet gaan, goed uitgerust en klaar voor nieuwe avonturen!

Ontdek de Snoozing kinderovertrekken
Vorig artikel
Polydaun beddengoed
Volgend artikel
Hilde