Waarom snurk je? | Oorzaak & oplossing van snurken

Waarom snurk je?

Waarom snurk je

Een veelvoorkomende ergernis tijdens het slapen is snurken. Of het nou om jezelf of je partner gaat, voor beide partijen zorgt het voor een verstoorde nachtrust. Wist je dat mannen vaker snurken dan vrouwen? Maar hoe komt het dat sommigen er wel last van hebben en anderen niet?

Oorzaak van snurken: vernauwing van je luchtweg

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één op de vijf mannen en één op de tien vrouwen elke nacht snurkt. Meestal ontstaat snurken tussen het dertigste en veertigste levensjaar. Snurken komt door een vernauwing van de luchtweg, tussen je neusgaten en stembanden. Hierdoor kan de lucht niet zoals gebruikelijk naar je longen en ontstaat een snurkgeluid. Deze vernauwing kan verschillende oorzaken hebben:

  • Vergrote keelamandelen
  • Irritatie van je keel
  • Lang en slap gehemelte of huig
  • Verkoudheid
  • Vernauwde neus, door bijvoorbeeld een allergie, neuspoliepen of scheef neustussenschot

Andere oorzaken snurken

Snurken kan ook een andere aanleiding hebben. Op sommigen heb je zelf invloed, terwijl anderen moeilijker aan te pakken zijn.

Overgewicht

Mensen met overgewicht hebben vaker last van snurken. Dit komt doordat er meer vetweefsel rondom de keel zit dat zorgt voor een nauwere luchtweg. Bij vrouwen wordt het overtollige gewicht meestal rond de dijen verzameld en bij mannen vooral rond de nek en buik. Daarom snurken zij vaker dan vrouwen!

Verslapte spieren

Laat dat wijntje bij het avondeten eens staan. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je spieren verslappen. En verslapte spieren zorgen ervoor dat je sneller snurkt. Hetzelfde geldt voor slaap- en kalmeringsmiddelen. Probeer deze dus zo min mogelijk te nemen.

Langzaam werkende schildklier

Je schildklier is verantwoordelijk voor je stofwisseling en zit in je keelholte. Als deze trager wordt dan verslappen je spieren in je keel en mond meer, met snurken als gevolg. Hier kun je zelf weinig tegen doen. Maak hiervoor een afspraak bij de huisarts, hij of zij kan je helpen.

Ouder worden

Naarmate je ouder wordt, wordt het slijmvlies van je keelholte dikker. Hierdoor wordt je luchtweg kleiner en de kans op snurken vergroot. Tegen het ouder worden is helaas nog geen medicijn ontwikkeld. 😉

Slaaphouding

Mensen die op hun rug slapen, snurken vaker dan anderen. Doordat je plat ligt, zakt je tong verder achter in je keel. Hierdoor vernauwt je luchtweg en krijg je het welbekende snurkgeluid. Zorg daarom dat je een voldoende ondersteunend hoofdkussen hebt, waarbij je hoofd niet te veel naar achteren ligt. Ons assortiment bevat kussens die geschikt zijn voor rugslapers. Of bekijk hier onze blog met onze top 10 beste hoofdkussens.

Bekijk assortiment hoofdkussens >

 

Verstoorde nachtrust
Snurken kan effect hebben op je nachtrust

Slaapapneu

Ongeveer 10% van mensen die snurken hebben last van slaapapneu. Hierbij stopt de ademhaling meerdere keren tijdens het slapen, deze adempauzes duren minstens tien seconden. Dat klinkt best eng! Daarnaast verstoort het ook vanzelfsprekend je nachtrust. Zodra je last hebt van slaapapneu slaap je minder goed. Dit heeft weer gevolgen voor je lichamelijke toestand overdag, zo kan je je snel slaperig voelen en je concentratie is ver te zoeken. En we weten allemaal dat je van weinig slaap ook sneller geïrriteerd raakt, niet leuk dus!

Oplossing voor snurken: Wat doe je tegen snurken?

Een goede nachtrust is erg belangrijk. Daarom is het goed om maatregelen te nemen tegen snurken zodat je weer heerlijk slaapt.

Afvallen

Heb je last van overgewicht, probeer dan af te vallen. Door de vetmassa rond de keel te verkleinen, komt de luchtweg vrij. Als er geen sprake meer is van vernauwing, zal het snurken verminderen. Zo geniet je weer van ongestoord slapen, net als je partner.

Geen middelen

Zoals eerder al gezegd, zorgen slaap- en kalmeringsmiddelen voor verslapping van de spieren. Probeer om deze reden deze middelen niet te gebruiken, eventueel met hulp van je huisarts. Laat daarnaast de alcohol ’s avonds staan en neem een ander drankje. Daar is de 0.0% voor uitgevonden!

Andere slaaphouding

Welke houding helpt tegen snurken? Probeer eens op je zij te slapen. Als je op je zij slaapt, is het belangrijk een goed hoofdkussen in huis te nemen om je nek en hoofd te ondersteunen. Kost het moeite om op je zij te blijven liggen? Naai dan een tennisbal in de rug van de pyjama, zo wil je vast niet meer op je rug slapen. 😉

Omgaan met snurkende partner

Ben jij niet degene die snurkt, maar de persoon naast je? Als bovenstaande tips niet helpen, haal dan oordopjes in huis. Zo hoor je het gesnurk in ieder geval niet meer en geniet je weer van een goede nachtrust!

Snurkende partner

Klinkt jouw partner soms ook als een straaljager of heb je zelf last van snurken?

Vorig artikel
Volgend artikel
Slaap in stijl met Rivièra Maison