Welke slaaphouding is het beste voor baby's?

Welke slaaphouding is het beste voor baby’s?

Als kersverse moeder is de kans groot dat je veel tegenstrijdige adviezen krijgt. Zo ook over de beste slaaphouding van de baby. Maar welke slaaphouding is nu het beste? En is op de zij of op de rug liggen nou het veiligst?

Op de zij

Vroeger was de zijligging standaard en sommige ziekenhuizen en kraamverzorgsters leggen de pasgeboren baby’s ook nu nog het liefste op de zij. Dit met de gedachte dat de baby niet kan stikken als er nog wat spuug van de voeding omhoog komt. In deze slaaphouding leg je de baby met het onderste armpje naar voren en met een handdoekje opgerold tegen het ruggetje aan.

Na een aantal weken kan een baby echter van de zijligging doorrollen naar de buik en dit kan gevaarlijk zijn voor uw kindje. Wanneer de baby nog niet goed kan terugdraaien, kan hij of zij last krijgen van zuurstofgebrek en zelfs stikken in het matrasje.

Op de rug

Volgens de Jeugdgezondheidszorg is op de rug dan ook de veiligste slaaphouding en is het risico op wiegendood hierdoor zo veel mogelijk verkleind. Het is trouwens aan te raden om de baby gelijk op de rug te laten slapen, zodat hij of zij aan deze slaaphouding kan wennen.

Bij het slapen op de rug is het belangrijk om het hoofdje van de baby elke keer afwisselend naar links en naar rechts te draaien. Dit zodat het hoofdje niet aan de ene kant plat en scheef groeit (plagiocefalie). Heeft jouw baby echter een voorkeurshouding en ligt het hoofdje altijd naar links of naar rechts? Dan kan je de volgende tips eens proberen:

  • draai het bedje een keer om, zodat het licht eens van de andere kant komt en zo waar de baby naartoe draait met het hoofdje
  • hang een speeltje of muziekmobiel afwisselend links en rechts, zodat de baby het hoofdje automatisch meedraait
  • leg de baby afwisselend neer tijdens het verschonen, zodat dat het hoofdje ook afwisselend moet draaien om jou te kunnen zien
  • houd de baby elke keer op de andere arm tijdens het voeden, zodat de baby elke keer naar de andere kant moet draaien

Zelf op de buik gaan liggen

Een baby beweegt natuurlijk ook in zijn of haar slaap en kan na een paar maanden zelf van de rug naar de buik draaien tijdens de slaap. Terugdraaien kunnen ze dan vaak nog niet, waardoor extra waakzaamheid nodig is. Zie je dat jouw baby op de buik ligt, leg hem of haar dan simpelweg weer op het ruggetje.

Kan jouw baby zich al soepel omdraaien van rug naar buik en van buik naar rug? Dan hoef je niet meer de slaaphouding van de baby zelf te bepalen. Zolang de kleine slaapt in een veilig bedje, kan de baby heerlijk slapen in welke houding ze ook maar willen. Op de rug, op de zij of op de buik!

Vorig artikel
Volgend artikel